Stavke u korpi: 0
Dostava >

Makeup rečnik

Osnovno pravilo savršene šminke – pored pripremljene kože - jeste staviti pravi materijal na pravo mesto sa pravim priborom. Ovim izbegavamo razočarenje u postignuti željeni efekat, proizvodu i trajnosti. Dakle, vredelo bi se upoznati sa stranim rečima makeup sveta. U ovome će pomoći naša Makeup ABECEDA, koju redovno ažuriramo.

Komentare u vezi Makeup ABECEDE šaljite na info@makeuplaza.rs e-mail adresu. Hvala.

 

Anti aging protiv starenja
Aplikator sunđerasta četkica, obično se primenjuje kod nanošenja i senčenja praškaste senke za oči, ali sve u svemu veoma multifunkcionalni pribor
Aqua  voda
Aqua Glitter šljokice u tečnoj bazi, gliter rastvorljiv u vodi, koji se može nanositi na lice, telo, kosu, a posle sušenja je postojan
Art/Fashion šminka modna šminka, uglavnom intenzivna, umetička
Art Glitter šljokice za dekorisanje lica i tela, uglavnom se koriste za vodootporne motive na koži, koji se dalje mogu ukrasiti kamenjem, perjem, itd.
Backstage kod šminkera znači rad u pozadini, pripremu iza scene
Base podloga, baza, priprema
Baza baza, pruža ujednačenost (ujednačen ten, ujednačava…), postojanost
Beauty makeup bjuti šminka, obično nežna, lagana, prirodna
Blending šatiranje, senčenje
Blot-film vidi: Upijajuće matirajuće maramice
Blush rumenilo
Bronzer naglašavajući proizvodi sa bronzanom, braon bojom, koji nanosimo na jagodičnu kost i ispod vilice.
Brushes četke
Camouflage bogata, gusta krema, koja savršenu prikriva nedostatke kože (prikriva ljubičaste kapilare, tamne krugove ispod očiju, ožiljke, rane, modrice, itd.).
Color boja
Compact vidi: Kompakt
Concealer korektor, proizvod za prikrivanje nedostataka, koji ima dobru moć kamuflaže, prikrivanja
Crayon/Krayon profesija krejonima naziva one olovke koje su masnije teksture. Ove olovke su uglavnom debele, intezvne boje, kremaste ili nešto poput krede.
Derma koža
Donji kapak donja unutrašnja linija oka, gde većinom primenjujemo crnu olovku, koja brzo nestane ako ne koristimo pravi proizvod
Duo-fibre, Duo-četka, Tvor-četka Duo četkama nazivamo one četke koje imaju dve različite dužine i/ili gustine vlakana, obično su im krajevi istanjeni. Ovo su profesionalne četke. Vlakna tamnije boje (obično crne) su gušća i kraća, a svetla vlakna (bele boje) su duža. Takvi proizvodi su na primer: četka za puder, četka za konturu, četka za senčenje. Zadovoljstvo je raditi ovim četkama.
Emo šminka „kreativna” šminka za izražavanje individualnosti devojaka i momaka, šminka ima kontrastne efekte, najistaknutiji deo lica su oči
Eye(s) oko, oči
Eye Liner ajlajner, posebno se koristi za isticanje linije oka, koji može biti tečni, suv ili kremast.
Eyeshadow senka za oči
Face lice, jagodice
False Eyelash veštačke trepavice
Fiksator finalni proizvod za završavanje šminke, šminka će biti postojana, uglavnom je tečnost
Finish/Finishing vidi: fiksator
Foiling tehnika   vlažno korišćenje boja i pigmenata, od kojeg će efekat biti intenzivniji i dugotrajniji.
Foundation tečni puder (vidi: tečni puder), “tečna koža”
Gel Liner/Eyeliner gel teksture, odličan i za podlogu. Na gel ajlajner dobro prijanjaju pigmenti, gliteri i praškaste senke. Karakteriše ga jaka, intenzivna boja. Korisi se i kao ajlajner. Većina ih je veoma postojana.
Glamur šminka sjajna, svetlucava, šminka prave dive
Glimmershimmer pruža koži prijatan, mek, prirodan sjaj. Potrebno ga je malo naneti na jagodičnu kost i na kost ispod obrve, različite teksture.
Glitter gliter, šljokice
Glitter Gel sjajni gel, gel sa šljokicama
Gloss sjaj
High Definition (HD) HD definicija koristi se u svetu tehnologije (digitalna fotografija, izuzetno oštra slika, rezolucija slike), i HD make up prilagođava ovome. Proizvodi sadrže mikrofine pigmente. Jednostavni su za korišćenje, savršeno pokrivanje, prirodan efekat, sofisticiran rad, savršena šminka.
Highlighter hajlajter, ovi proizvodi se upotrebljavaju radi isticanja nekih delova, prostor ili površina će biti sjajna, puna svetlosti, nežno ili snažno naglašena.
Iniciranje, priprema za upotrebu U našem slučaju je reč o četkicama. Pre upotrebe potrebno je „inicirati” četkice, 1-2 puta ih isprati tečnošću za ovu svrhu ili šamponom za bebe. Na ovaj način uklanja se višak dlačica (ako ih ima). Nakon pranja ostavite četkice da se osuše, ili na četkice možete navući sigurnosne mreže za četkice, da bi očuvale oblik. Predlaže se korišćenje sigurnosne mreže posle svakog pranja, kako bi se produžio rok trajanja četkice. Prvo pranje četkice priprema za upotrebu, pruža im kondiciju. Postoji mogućnost da i nakon pranja dođe do manjeg gubitka dlake, ali kod dobre četke gubitak je minimalan.
Instantna šminka nalepnice senke za oči, šmink-nalepnice, brza-šminka, ekspes-šminka, unapred izmešana senka za oči za jednokratnu upotrebu
Iridescentan iridescentna boja u zavisnosti od odbijene svetlosti, daje specijalan efekat, tako da se pri kretanju površine boje prelivaju, menjaju se.
isparljiv silikon Ovaj materijal se prvenstveno koristi kod pudera i senki za oči. Osim što pomaže u ravnomernom nanošenju, garantuje maksimalno prijanjanje na kožu, nakon čega ispari.
kompaktni obično se kameni puderi zovu tako, znači sve što nije praškasto nego čvrsto (kameni puderi)
Kontura ocrtavanje, oivičavanje, isticanje, reč koja se obično koristi kod preoblikovanje lica
Korektor Sredstvo za ispravljanje, prikrivanje nedostataka, usavršavanje kože. (vidi: concealer)
Light umereno svetlo, lagano, čisto
Lip(s) usne
Lip Balm balzam za usne
Lip Gloss sjaj za usne
Lip pencil olovka za usne
Lipstick ruž, kovencionalan, širokoj javnosti poznat proizvod u obliku stika
Liquid tečnost, tečne karakteristike
Liquid tan tečnost ili krema koja daje preplanulost koži
Lotion lagana krema, losion, obično se ovako naziva mleko za čišćenje lica
Lumiére svetlost (efekat)
Luminous proizvodi koju pružaju svetlosni efekat i sjaj.
Makeup Art(ist)   šminker
Mascara šminka, makeup, maska, maskara
Maskara razne boje koje se koriste za isticanje trepavica. Najčešća je crna maskara. Četkica maskare može biti raznih veličina i oblika.
Metal metalne, sjajne, boje sa vlažnim efektom
Mixing Medium  tečnost, koja kada se pomeša sa bojom (prah, pigment) daje intenzivne, živahne boje gel teksture, koja može biti odlična, postojana podloga, (vidi: foiling tehnika). Neki jednostavno koriste vazelin ili vodu za mešanje pigmenata.
Mixing Medium svojeručno 1 deo glicerola i 3 dela destilovane vode, rok trajanje otprilike 3 nedelje (vidi: foiling tehnika)
Moisturizer hidratantna krema
Mokro i suvo korišćenje SUVO: Opšta upotreba senki. Suvom četkicom dodirnuti senke i primeniti na željenu površinu.
MOKRO: Navlažite četkicu kojom želite da radite. Višak vode otresite sa četkice, i stavite je u senku ili pigment. Nemojte ovlažiti boju ili pigmenti! Proizvodi, koji se mogu koristiti i vlažno, imaju prednost, da u mokrom stanju imaju još intenzivniju boju, boja je bogatija-punija-jača, bolje prijanja, postojanija je i sjajnija.

 

Materijali za vlaženje: voda, mixing medium, vazelin, Visine ili Iridina Due kapi za oči.

Nadgradljiv Može se slojevito koristiti, bez efekta maske (na primer: beli ili mineralni puder, itd.)
Nalepnice za oči ekspres-šminka za oči (vidi: instant šminka)
Natural prirodan (proizvod sa prirodnim sastojcima)
No makeup sasvim prirodna šminka, u ovom slučaju No makeup ne znači izraz „bez šminke”.
Oil Free bez ulja, ne sadrži uljane supstance
Olovka -Sjaj za usne sjaj za usne u obliku olovke (vidi: sjaj za usne)
Original autentična, originalna. Većina proizvođača ovo ime daje najuspešnijim proizvodima. Vidi: Sleek Original Palette, Coastal Scents 88 Original Palette, itd.
Paint sama reč označava boju, ali se obično tako nazivaju i jaki pigmenti, koji su veoma intenzivnih boja, veoma postojani i pre svega za profesionalnu upotrebu. Tekstura im je promenljiva.
Palete unapred odabrane boje, kolektor šminka, ponekad iz raznih grupa proizvoda, obično u kaseti
Palette vidi: palete
Pigment pigmenti daju boju bojama (ili nijansama), visok sadržaj pigmenata daje živahne, jarke boje.
Pin-up stil sama reč znači „prikačiti”. Šminka 40-50-tih iz Amerike. Ratni vojnici su na zid prikačili nepotpuno obučene pin-up devojke. Danas je čitava industrija bazirana na ovom stilu. U početku je crni ajlajner i crveni ruž predstavljao glavnu liniju – s obzirom, da u to vreme nije bilo mnogo izbora u pogledu šmike – ali se to promenilo sa godinama. Pin-up devojka je zavodljiva, seksi, upečatljiva ličnost, prava devojka iz časopisa.s
Pot metalna teglica za boje. U ovoj maloj metalnoj tegli su presovane boje, mogu biti različitih veličina. Pri stavljanju u palete mogu biti i magnetne.
Powder puder
Prep primer Baza svih vrsta proizvoda šminke, pomoću koga će površina biti savršena/pripremljena za šminku (np.: popunjava bore, povećava postojanost šminke, popunjava nepravilnosti lica, široke pore, smiruje, neguje)
Primer prajmer, podloga, baza, podloga tečnog pudera, prvenstveni proizvod
Puder proizvod koji poboljšava, tonira kožu, odnosno prikriva nedostatke kože, koji može biti tečni, kremasti, masne ili čvrste teksture, na bazi vode ili silikona, itd.
Pufna pufna za nanošenje pudera u prahu, četka za fiksiranje šminke.
Senčenje shading, igra sa tamnim i svetlim bojama, kako bi se postigao savršen efekat (tehnike istanjivanja, zadebljavanja, uvećanja, umanjenja)
Senka proizvod za senčenje, koji može biti kremaste, tečne ili čvrste teksture, primarni ili sekundarni (par sekundarnog je primarni)
Shading senčenje (vidi: senčenje)
Shimmer šljokica, sjajni svetlucavi efekat
Short shader ravna četka manje veličine
Sigurnosne mreže za četke sigurnosne mrežice se navlače na četkice posle pranja. Ovim potezom vlakna četkice će se osušiti u najboljem položaju i na taj način znatno produžavamo njihov vek.
sintetičko proizvodi koji nisu napravljeni od prirodnih materijala, ali naizgled liče na prirodne kako kako izgledom, tako i kvalitetom.
Sjaj za usne proizvodi koji usnama daju sjaj i svetlucanje, koji postoje u raznim pakovanjima
Spektar boje, širok spektar slika u boji
SPF zaštitni faktor označava koliko puta duže se možemo sunčati do pojave prvog crvenila u odnosu na vreme bez ikakve zaštite, proizvodi sa titanijum-oksidom,
Stick odnosi se na pakovanje, tubasto pakovanje koje se odvrće, jednostavan za korišćenje
Sunđer za tečni puder pribor koji omogućava lakše i bolje nanošenje tečnog pudera na svaki deo lica, koji može da bude okrugao, trouglasti, ravan, itd. Sunđer se može koristiti i vlažan i suv.
Šljokice sjajni, svetlucavi, gliteri
Tapered konična četkica za šminkanje
Tečni puder “tečna koža”, koja boji lice, pokriva srednje ili potpuno, ali ne baš toliko kao kamuflaž.
Transparent transparentan, providan
Transparent powder providan, fino mleveni puder u prahu, uglavnom se koristi za fiksiranje pudera, matiranje lica, za sve boje kože. Šminkeri obično koriste puder u prahu, ali im i kompaktan dobro služi. Može se i slojevito nanositi ispod oka pri šminkanju očiju, kako senka koja tokom nanošenja pada sa četkice ne bi ostavljala fleke na licu. Posle bojenja konusnom četkicom očistiti površinu ili taj deo lica na koji smo naneli slojevito transparentni puder.
Upijajuće-matirajuće maramice korigovanje čela-nosa-brade, apsorbuje masnoću, eliminiše višak sjaja (vidi: Blot-film)
Vegan proizvod koji ne sadrži sastojke životinjskog porekla
Veštačke trepavice mogu biti u vidu jedinstvenog reda, polovine reda trepavica, uvijene, individualne, sintetičke ili prirodne. Postavaljaju se pomoću lepka.
Vodena baza na bazi vode